2013. június 18., kedd

Gyilkos Idő - Csendtörő (demo)

Hogy a science fiction és az elektronikus zene blog szempontjából releváns stílusirányzatai között (kétségkívül egyirányú) összefüggés van, az nem is szorul különösebb bizonyításra. Elég csak néhány külföldi előadó munkásságát felidézni: Gary Numan, Alphaville, S.P.O.C.K... Elképzelhető, hogy hazai viszonylatban ezen kapcsolat felismerése inspirálhatta a jelen poszt tárgyául szolgáló együttes névválasztását. A Gyilkos Idő ugyanis egy Alfred Bester nevű sci-fi író novellájának (illetve az ennek helyet adó antológia) címe is (innen a kép, sajnos az együtteshez köthető fotót nem találtam). A székesfehérvári csapatot kezdetben ketten - Cseke Tibor és Pinke László - alkották, de igazi sikereit már one-man show-ként érte el, előbbi kiválását követően. A Gyilkos idő néhány éves működésének eredménye valamivel több, mint három tucat szerzemény, amelyeket - tudtommal - még félhivatalos kiadványok sem kapcsoltak egybe, azok csak számok halmazaként terjedtek szűkebb körben.
Az egyik ilyen válogatás szerepel itt (valamiért) Csendtörő gyűjtőnév alatt (a feloldó kulcs a Ma éjjel c. szerzeményben van "elrejtve").
Valaki egyszer úgy fogalmazott egy fórumbejegyzésben, hogy a Bonanza a 81-es Depeche Mode-ot, az Aditie Populaire pedig annak 83-84-es korszakát idézte meg. Ha ezt elfogadjuk, akkor ebben a modellben a Gyilkos Idő még korábbra visz minket vissza az időben, annak minden kezdeti botladozásával és szépségével együtt.

                             Gyilkos Idő - Csendtörő by MelyikLegyen on Grooveshark

7 megjegyzés:

  1. a "ma éjjel" akkora EPIC. omg.

    VálaszTörlés
  2. Imadtam! Az osszes szama megvolt. Talan meg meg is van...:)

    VálaszTörlés
  3. Mikori zenekar a gyilkos idő? Valahol azt olvastam, hogy a demo 1983-as, amit kétlek.

    VálaszTörlés
  4. Kizárt dolog, hogy 1983-as lenne. Ha ez a forrásod: http://www.youtube.com/watch?v=mJOjmeRGpOA , akkor ez egy orosz/ukrán (?) honlapról származik...érdemes összevetni a Gyilkos Idő feliratot a jelen honlapon szereplővel. Az említett lap: https://vk.com/socialistic_electro . G.

    VálaszTörlés
  5. Igen ezt láttam. Én is max a 80-as évek végére tenném a zenekart, inkább 90-es eleje. Ezért érdeklődtem, hogy kb mikori lehet.

    VálaszTörlés
  6. 88-92 között jártam gimnáziumba, akkor voltam koncertjükön Fehérváron.

    VálaszTörlés