2013. február 27., szerda

New Generation - Álmok?

A New Generation első anyagát illetően van néhány érdekesség. Vegyük először is azt, hogy nem tudom, hogy hány "első" anyag van, és ha több, akkor ez vajon a "hány" közül melyik. A http://s-h-i-n-e.com/diszkogafia.html#new oldal (mely a New Generation valamennyi lemezén jelen levő Burján Andráshoz, egykori taghoz köthető) tanúsága szerint az itt hallgatható az első anyag, amely az Álmok címet viseli, és amelynek megjelenése 1990-re datálható. Kissé meglepett, amikor a borítóképeket vetettem össze. Az előbb hivatkozott oldalon ugyanis a bal, míg a nálam lévő kazettán a jobb oldali kép tartozott az említett anyaghoz.  És ezzel még nincs vége. 
A SHINE egy másik oldalát megtekintve: http://www.youtube.com/user/shinedotcom úgy tűnik, hogy valójában már 1989-ben volt egy demo, majd 1990-ben követte ezt egy Álmok című (szintén) demonstrációs céllal létrejött anyag. A borítós talányt még tovább bonyolítja, hogy a youtube-on lévő számokhoz - számomra ismeretlen logika alapján - két különböző kép is hozzá van rendelve, és ezek megfeleltethetők az itt is közölteknek (azzal a kivétellel, hogy a ferde képes változat valamiért kék színt kapott a fekete helyett). 

Ezen a borítón szerepel az Álmok felirat/cím is. Ebben számomra az a különös, hogy az albumon nem található Álmok című szám. Ez persze még önmagában nem olyan furcsa, hiszen miért lenne kötelező az egyik szám címével azonos lemezcímet is választani.  Ez igazából a második lemezük, a Könnyes szemmel ismeretében tűnhet furcsának, hiszen azon már szerepel egy Álmok című nóta, igaz, hogy "remix" kitétellel együtt. Nagyszerű. 
Az utolsó, amit nem értek, hogy a youtube-os változatokban miért hiányzik minden esetben az éneksáv a dalokból. Egyszerűen nem értem. A nálam lévő kazettán van ének. Nos, ennyit a talányokról. 

Ami viszont tény. Ez a később kisebb-nagyobb sikereket elért New Generation azon felállása, melyben még Pálmai Zsolt énekelt, és három (?) billentyűs kezelte a "szerkezeteket" (Artner Tibor, Horák Endre, és a törzstag Burján András). 
Tudom, hogy a New Generation-t vagy nagyon lehet szeretni, vagy nagyon nem. Én speciel az első csoportba tartozom. Természetesen az anyag nem tökéletes, DE mégis nagyon egyedinek tűnik, mai füllel is. Szóval nem valami tucat DM vagy BB koppintás ez, hanem valami olyan, amely a stíluson belül képes volt valami újra.  
Az énekes orgánuma kissé "szokatlan", de engem csak kezdetben zavart. A szövegek is hitelesnek tűnnek, bár ezeket sem a hétköznapi témaválasztás jellemzi. Szerethető lemez ez. A minőség viszont olyan, amilyen...
 
                              New Generation 1 by Gabor Gabor on Grooveshark

2 megjegyzés:

  1. micsoda érdekes blog, már fel is iratkoztam!

    VálaszTörlés
  2. A régi szép idők. :D A zenekar 85 körül verődött össze. Már az indulásnál voltak gyors tagcserék. Köszönhető annak, hogy kezdeti lelkesedésünk, hogy a hangzásunkat tegyük egyedivé egy basszusgitárossal hamar alábbhagyott. A basszeros érdekességképp az a Németh Róbert volt, aki később a Heaven Street Seven-ben játszott. A későbbi viszonylag sokáig kitartó felállás az általad leírt volt. Az Álmok című album saját "kiadásban" jelentettük meg, emlékeim szerint 10-20 példányban. Célja az volt, hogy odaadjuk menedzsereknek, lemezkiadóknak, hátha valaki felkarol. A második album már katonaság után jött, akkor az énekes már a Farkas Károly volt, és én se voltam már zenekartag.

    VálaszTörlés