2013. február 15., péntek

Shape - Shape (2002)


Bizonyára sokak számára hangzik ismerősen ez a név. Csak szuperlatívuszokban lehetne erről a zenéről beszélni. Ha más időben, más helyen...akkor bizony...De nem így történt. Nem is tudom, hogy léteznek-e még. Mindenesetre nem volt ez olyan régen. A nyomaik még ott vannak az interneten. Pl.

https://soundcloud.com/shapemusic
http://mymusic.hu/shape
http://www.zene.net/pop/index.php?type=9&id=5860

Ez az anyag tudtommal 2002-ben készült. Az akkori felállást nem ismerem, de a lényeg nem is ez. Zseniális ez az anyag! A DM World Full of Nothing-ja talán...le sem merem írni.
  
                                Shape - 2002 by Gabor Gabor on Grooveshark

10 megjegyzés:

  1. kár értük...nem sok olyan magyar banda volt, amelynél a zene mellett az énekhang is rendben volt. tényleg helytálló rájuk a rossz időben, rossz helyen... érdekes módon mostanság több sanszuk lenne, mivel akkoriban, a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején erre tényleg nem volt nyitott egyik kiadó sem. bár igyekeztek a lehetőségeikhez képest önálló arculattal, kivetítésekkel, körítéssel, szerzői kiadásokkal, pöpec design-nal/honlappal megjelenni, kellett volna egy profi stáb mögéjük, aki rendbe teszi a bandát. még így is a legsikeresebbek közé tartoztak, volt jónéhány sikeres pecsa koncertjük, de egy bizonyos ponton nem tudtak átlendülni. pedig a színvonal adott volt, simán átvehették volna a maga után komoly űrt hagyó populär "helyét". a zenéjük és annak kidolgozottsága valóban magasabb szintre predesztinálta őket. mivel ezt ők is érezték, egy idő után kudarcként élték meg, hogy a dm-es körök (pecsa és egyéb klubok) ismertségén túl az országos áttörés nem sikerült. egy évtized elteltével aztán ez a motivációra is kihatott. néhány éve nem léteznek, de a lantot nem tették le - gábor zenél ennek-annak, ádám pedig az apsürde énekese:
    http://www.youtube.com/watch?v=DO_iD32DqyQ

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy írtál! A Shape története eléggé bonyolult. Ha emlékezetem nem csal, az Árnyak egykori énekese a Shape-ben is volt egy darabig. Az Apsürde is nagyon ígéretes!
      G.

      Törlés
  2. a fentebb linkelt zene.net-es cikk jól összefoglalja a zenekar dolgait 2003-ig, igaz kicsit bő lére eresztve. a mymusic-os link némileg tömörebben pedig 2006-ig. sajnos utána ádám visszatérését követően már csak néhány évig tartott a lendület...sok demo maradt a fiókban. :(
    emlékezzünk a shape-re az egyik kedvencemmel:
    http://www.youtube.com/watch?v=CB8SsdEVCM4

    egyébként gratulálok a blogodhoz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia MarK! Köszönöm! Akad még pár dolog az én fiókomban is, ezek is felkerülnek nemsokára.
      G.

      Törlés
    2. MarK,
      ismerős a nicked... jól emlékszem, hogy neked egész szoros kapcsolatod - mondhatni munkakapcsolatod - volt a csapattal?

      Törlés
  3. Ez a zenekar zseniális! A BB óta az egyik legjobb.
    ati

    VálaszTörlés
  4. Néhány zenekart hiányolok az oldalról. Syntax Error, Cassiopeia, Tripes, Black Nail Cabaret, Bozai Benzolat (igaz hogy Ők tribute de van 1db saját számuk ami igen jó)
    ati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Ati!

      Valóban hiányoznak az általad felsorolt zenekarok az oldalról. Mentségemre szolgáljon, hogy sosem állítottam, hogy ez így most teljes. Lassan fél éve nem frissült az oldal, és úgy néz ki, hogy ez még egy darabig így is marad.

      Addig is jó zenehallgatást!

      Üdv,
      Gábor

      Törlés
    2. Hál' Isten hogy nem teljes! Ebből is látszik, hogy az elmúlt kb 25 évben mekkora igény lett volna a synth-pop-ra és milyen sok tehetség veszett oda. A BB óta meg se kép se hang hasonló népszerűségre emelkedett zenekarról, annak ellenére hogy a Shape eléri minőségben azt a színvonalat. Nehezen hiszem el, hogy akiknek tetszett anno a BB ne tetszene a Shape. Olyan érzésem van, hogy valamiért nem jutott el hozzájuk. Én is véletlenül akadtam rájuk a neten. Ezért is szuper ez az oldal, ha már a kiadók, médiák nem hajlandók a műfajt népszerűsíteni.

      Törlés
  5. és az Escalator se maradhat ki

    VálaszTörlés